Sosyal Medya

Güncel

Avrupa’nın popülist siyasetini kopyalamak-Nebi Miş

Uzun süredir, Türkiye’de bazı siyasi aktörler de Avrupalı radikal siyasetçilerin yolundan gidiyor. CHP’nin, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine yönelik halk oylamasındaki kampanya diline bakıldığında, Avrupa’da radikal sağ siyasetin yöntemlerini izlediği kolayca fark edilebilir.



Avrupa’da ana akım siyasetin normal seyrinden çıkması, radikal saÄŸ ve radikal sol siyasetin popülizme yönelmesinin sonucudur. Radikal saÄŸ siyaset, yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtlığı üzerinden kendi tabanını geniÅŸletirken; radikal sol siyasal aktörler küreselleÅŸme karşıtlığı, uluslararası ve ulus üstü örgütlere yönelik eleÅŸtirel tutumuyla önemli oranda siyasal alanına destek buldu. Sonrasında bu iki siyaset tarzının birbirini besleyerek giderek yükselmesiyle birlikte, Batı dünyasında radikal siyasal söylemler ana akım hâline geldi.
Batılı ülkelerde radikal saÄŸ ya da sol siyasetin deneyip baÅŸarılı olduÄŸu yöntemler kopyalanarak diÄŸer ülkelerde giderek yaygınlık kazandı. Böylece, radikal saÄŸ siyaset, “çığ etkisi” ile büyüyerek her gün daha da geniÅŸliyor. Radikal söylem ve uygulamalar gittikçe normalleÅŸiyor. 
Uzun süredir, Türkiye’de bazı siyasi aktörler de Avrupalı radikal siyasetçilerin yolundan gidiyor.
CHP’nin, cumhurbaÅŸkanlığı hükûmet sistemine yönelik halk oylamasındaki kampanya diline bakıldığında, Avrupa’da radikal saÄŸ siyasetin yöntemlerini izlediÄŸi kolayca fark edilebilir.
CHP Genel BaÅŸkanı ve yöneticilerinin geriye doÄŸru konuÅŸmalarına bakıldığında Suriyeli mülteciler üzerinden giderek artan bir göçmen karşıtlığına savruldukları rahatlıkla görülür. KılıçdaroÄŸlu son günlerde, referandumdan “evet” oyu çıkması durumunda, AK Parti’nin 3 milyon Suriyeliye vatandaÅŸlık vereceÄŸini iddia ediyor. Bu söylem üzerinden, özellikle kararsız seçmenlerin “hayır” oyu vermesine yönelik, gerçekliÄŸi yansıtmayan, ama sahada karşılığı olabilecek gerekçe üretiyor.
ÖrneÄŸin CHP lideri, Fırat Kalkanı operasyonunda PKK ve DEAÅž terör örgütlerine karşı savaÅŸan askerlerimizin motivasyonunu etkileyecek ÅŸekilde ÅŸu cümleyi kurabildi. “Bizim gençlerimiz Suriye için Suriye’de ÅŸehit oluyor. Onların gençleri Türkiye’de. Nasıl oluyor bu?”
CHP’li yetkililere ÅŸu hususun altı kalınca çizilerek bir hatırlatma yapılabilir. Sadece Fırat Kalkanı operasyonunda Türk askerleriyle birlikte PKK ve DEAÅž terör örgütüne yönelik operasyonlarda 500’ün üzerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu ÅŸehit düştü. Åžehit düşen ÖSO mensuplarının bir çoÄŸunun, büyük ihtimal aileleri Türkiye’de yaşıyordu. Biraz daha geniÅŸ açıdan bakarsak Suriye iç savaşında ölenlerin sayısı 600 bini çoktan geçti. Dolayısıyla, “Suriyelilerin kendi vatanları için savaÅŸmıyorlar” miti gerçekliÄŸi yansıtmıyor.
Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümü münasebetiyle, bugünlerde Türkiye’nin her yerinde Çanakkale ÅŸehitleri üzerine konuÅŸmalar yapılıyor. Çanakkale ÅŸehitliÄŸinde, bu toprakların bize vatan olması için, bugünkü Suriye sınırları içinden gelip ÅŸehit düşen yüzlerce gencin mezarı olduÄŸunu biliyoruz. BaÅŸka hiç bir insani duygumuz olmasa bile, sırf söz konusu ÅŸehitlerin aziz hatırası için, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin bu ÅŸekilde günlük siyasetin konusu yapılmaması gerekir.
Benzer ÅŸekilde, CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın “Suriyeli erkeklerin Türk kızları ile gönül eÄŸlendirdiÄŸi söylemi” de siyasal çıkarlara hizmet edecek ÅŸekilde üretilmiÅŸ anlatılara dayanıyor. Sosyal medyada Suriyeli mültecilere yönelik buna benzer, mevcut iktidar karşıtlığı üzerinden çerçevelendirilmiÅŸ onlarca yalanın dolaşımda olduÄŸu, bir Google taraması ile görülebilir.
Türkiye’de batılı radikal siyasal partilerin ürettiÄŸi söylem, bir yere kadar etkili olabilir. Türkiye’de siyasetin kodları “sahicilik” üzerinden ÅŸekillenir. Dolayısıyla siyasette söylenen her “yalan”, ya da gerçek dışı beyan, olumsuz bir ÅŸekilde söyleyeni kısa süre içinde mahkûm eder.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.